woensdag, 23 maart 2016

Massale zalmsterfte door de algen- en luizenplaag jaagt de prijs de hoogte in

zalm293849834933.jpgDe twee grootste zalmproducenten ter wereld, Noorwegen en Chili, kampen met een luizen- en algenplaag die de prijs van zalm de hoogte injaagt. In Chili zal de productie lager uitvallen, waardoor de druk op de Noorse markt toeneemt en de prijs van Noorse zalm 35 procent hoger ligt dan een jaar geleden. Ook Belgische supermarkten ontsnappen daar niet aan.

 

In Chili, na Noorwegen de grootste zalmproducent ter wereld, zijn al 25 miljoen vissen gestorven door een dodelijke algenplaag. Die algen zijn dit jaar extra talrijk omdat de watertemperatuur langs de Chileense kust 2 tot 4 graden hoger is dan anders, wat dan weer te wijten is aan het weerfenomeen El Niño. Door die ongunstige omstandigheden zal de verwachte Chileense productie van 755.000 ton zalm dit jaar waarschijnlijk 15 tot 20 procent lager uitvallen. Specialisten ramen de economische schade bij Chileense zalmkwekerijen nu al op 710 miljoen euro.

De grote Chileense zalmsterfte is ook bij ons voelbaar. De Verenigde Staten, de belangrijkste afnemers van Chileense kweekzalm, proberen hun tekort aan zalm op te vangen door meer in te kopen in Europa. Daardoor dreigt de druk op de markt hier nog toe te nemen en dat terwijl er al schaarste heerst. Noorwegen, de grootste zalmproducent ter wereld met vorig jaar 1 miljoen ton export, kampt namelijk ook met productieproblemen. Noorse zalmkwekers krijgen de zalmluizenplaag maar niet onder controle. De parasiet veroorzaakt de jongste jaren steeds grotere sterfte in de zalmboerderijen.

Door het beperkte aanbod werd Noorse zalm in een jaar tijd 35 procent duurder. Groothandelaars betalen vandaag 56 Noorse kronen per kilo verse Noorse zalm of 5,93 euro. Vier jaar geleden kostte een kilo zalm omgerekend zo'n 3 euro. Ook in de Belgische winkels is zalm duurder geworden, al blijft de prijsstijging voorlopig beperkt. Doordat de meeste supermarkten met langetermijncontracten werken is de schaarste niet meteen voelbaar voor de consument.

Toch zitten die prijsstijgingen er naar alle waarschijnlijkheid wel aan te komen. De Scandinavische zakenbank Nordea Markets verwacht dat de prijs van zalm door de Chileense vissterfte nieuwe recordhoogtes zal bereiken. De bank spreekt van een 'wereldwijde aanbodschok' waardoor de marktgroei over de periode 2016 tot 2020 volledig zal stilvallen. Ter vergelijking, tussen 2010 en 2015 groeide de markt nog met 8,7 procent. Zalm is na kabeljauw de meest gegeten vissoort in België. 

 

09:19 Gepost door aalmoezenier ter zee in Actualiteit, Apostolaat ter Zee, Bisdom Brugge, Europese Gemeenschap,, informatief, sociale problemen | Permalink | Commentaren (0) |  Print |  Facebook | | | | |

De commentaren zijn gesloten.