donderdag, 04 augustus 2016

EU komt met meerjarenplan voor de bescherming van visbestanden

VlaamseVisveiling_VLAM.jpgDe Europese Commissie heeft een meerjarenplan voorgesteld voor de bescherming van visbestanden in de Noordzee die in de nabijheid van de zeebodem leven. Bedoeling is de bestanden kabeljauw, schelvis, schol en tong op een duurzaam niveau te brengen en de besluitvorming dichter bij de visser te brengen. Het gaat om het eerste Europese overkoepelende plan voor de Noordzee. “Dit moet zowel de visbestanden als de vissers ten goede komen,” aldus Eurocommissaris voor Visserij Karmenu Vella.

Voor het eerst zullen de visbestanden in het Noordzeebassin beheerd worden via een meerjarenplan. Dat laat de Europese Commissie weten. De Noordzee is één van de rijkste visgronden van Europa, maar de visserij vormt er ook een zeer complex geheel, waar minstens zeven lidstaten bij betrokken zijn. Behalve België gaat het om Nederland, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Zweden. Het beheersplan bestrijkt meer dan 70 procent van de Europese visserijsector en heeft een aanlandingswaarde van meer dan 850 miljoen euro.

Op grond van het voorstel moeten vangstquota worden vastgesteld waarmee de visbestanden tegen ten laatste 2020 op een "maximaal duurzaam" niveau kunnen worden bevist. Dat houdt in dat een optimale hoeveelheid vis uit de zee kan gehaald worden zonder dat de gezondheid van de visbestanden in het gedrang komt. Het voorstel van de Commissie gaat uit van de lange termijn en wil de besluitvorming ook dichter bij de visser brengen, door die te verplaatsen naar regionale belanghebbenden en hen aanbevelingen te laten doen. Het voorstel voor de Noordzee gaat nu naar het Europees Parlement en de Raad van de EU. Eerder dit jaar werd al een meerjarenplan voor de Oostzee goedgekeurd.

De commentaren zijn gesloten.