woensdag, 14 september 2016

Vissers moeten voldoende visgronden behouden!!!

aktie vissers.jpgDe Noordzee is een attractiepark geworden voor ngo's en energiebedrijven waardoor er steeds minder ruimte is om te vissen. Dat zeggen Vlaamse en Nederlandse vissers. N-VA-parlementsleden Daphné Dumery (federaal) en Sabine Vermeulen (Vlaams) steunen de wake up call van de vissers die voldoende visgronden in de Noordzee willen behouden. Dumery en Vermeulen roepen op om bij het herzieningsproces van het Marien Ruimtelijk plan meer rekening te houden met de visserijsector. 

Parlementsleden Daphné Dumery en Sabine Vermeulen steunen de oproep van Vlaamse en Nederlandse vissers die de aandacht vestigen op het behoud van voldoende visgronden. De vissers hebben zich verenigd in een actiecomité dat onder meer de Europese aanlandingsplicht op de korrel neemt.

“De visserij wordt vooral door Europa geregeld en deze regelgeving bepaalt ook dat er steeds meer gebieden in de Noordzee tot beschermde natuur verklaard worden”, zo klinkt het. “Hierdoor moeten vissers telkens op zoek naar nieuwe gebieden om te vissen.”

Het actiecomité vraagt ook inspraak bij de aanleg van windmolenparken. “Deze worden vaak in goede visgebieden gebouwd en zijn nadien verboden terrein voor visserijactiviteiten”, aldus de N-VA-parlementariërs. “Op steeds minder plaatsen kan in onze Noordzee gevist worden. De Noordzee mag niet enkel een speeltuin zijn voor energiebedrijven en blue growth. Ik wil de staatssecretaris van de Noordzee dan ook vragen om rekening te houden met de visserij bij de herziening van het Marien Ruimtelijk Plan (MRP).”

“Onze Noordzee biedt heel wat opportuniteiten”, zo erkennen beide parlementsleden. “Die moeten we benutten, maar de visserijsector mag niet steeds aan het kortste eind trekken. Daarom steunen we de publieksvriendelijke actiebereidheid van de vissers. De netelige positie van de visser moet onder de aandacht worden gebracht. Het wordt een belangrijke uitdaging om in het nieuwe MRP alle diverse belangen te verzoenen.”

Dumery en Vermeulen merken ook op dat er bovendien nog onzekerheid boven het hoofd van de vissers hangt door de op til zijnde Brexit. “Als de Britten uit de unie stappen, worden ze opnieuw baas over hun visserijrechten, terwijl onze Vlaamse vissers de helft van hun vangst uit Britse wateren halen, en een Brexit zou dit wel eens kunnen veranderen”, zo klinkt het. Het huidige MRP dateert van 2014 en loopt tot 2020.

09:29 Gepost door aalmoezenier ter zee | Permalink | Commentaren (0) |  Print |  Facebook | | | | |

De commentaren zijn gesloten.