vrijdag, 23 september 2016

De Vlaamse Overheid wil de plasticvervuiling in zee bestrijden!

De laatste tijd gaat er nogal wat aandacht naar de bestrijding van de zeevervuiling met plasticafval. En terecht! Er zijn zelfs al meerdere keren plasticfragmentjes gevonden in de magen van vissen.  Voor de zeevissers is die in kilometerslange slierten dobberende plasticsmurie ook een last.

 

zeevuil.jpg

Het Vlaams Parlement vraagt de Vlaamse regering een actieplan uit te werken dat moet zorgen voor "een significante daling" en op termijn de "eliminatie" van de plasticvervuiling in zee. De resolutie is ingediend door sp.a en krijgt steun van Groen en van de meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld. "Het gebeurt heel zelden dat de meerderheidspartijen een initiatief van de oppositie steunen", zegt sp.a-parlementslid Steve Vandenberghe. "Maar de vervuiling van onze oceanen stelt ons voor zo'n gigantische uitdagingen dat iedereen gelukkig aan hetzelfde zeel trekt, los van politieke spelletjes."

Plastic vervuiling op zee is een steeds groter wordend probleem. Vooral de groeiende aanwezigheid van microplastics, stukjes plastic kleiner dan vijf millimeter, tast de ecosystemen hard aan. De aanwezigheid van die microplastics op de Vlaamse stranden is volgens wetenschappers de voorbije kwarteeuw verdrievoudigd. Per kilometer strand zou er naar schatting 50 kg plasticvuil liggen. Microplastics ontstaan door de degradatie van grotere stukken plastic, maar zitten bijvoorbeeld ook in verzorgingsproducten en cosmetica en komen via het afvalwater en de waterlopen in zee terecht.

Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer kondigde eerder deze maand al aan dat hij werkt aan een plan om het plastic afval in zee terug te dringen. “Het marien afval brengt schade toe aan de fauna en flora van de Noordzee en bedreigt daarmee het ecologisch evenwicht. Als we vandaag niets doen, is er in 2050 meer afval in de zee dan dat er vissen leven”, zei De Backer tijdens een conferentie in het Europees Parlement.

De vraag die wij hier stellen is deze: 'met wie gaat de Vlaamse Overheid 'in zee' gaan om dit probleem aan te pakken?'   We hebben al een vermoeden... Iets voor de nieuwe SDVO misschien? Een andere vraag is wie daar politiek goed zal uitkomen?

We zullen zien!

De commentaren zijn gesloten.