zondag, 02 oktober 2016

De helft van wat de Europese Germeenschap verhandelt gaat over zee.

haven+Antwerpen+container (1).jpg

Maritiem transport speelt een essentiële rol in de internationale handel in Europese goederen. In 2015 bedroeg de waarde van de over zee verhandelde goederen 1,7 miljard euro, of 51 procent van de totale Europese handel met niet-Europese landen. Rotterdam blijft met voorsprong de belangrijkste Europese zeehaven, Antwerpen volgt op een mooie tweede plaats. Hamburg vervolledigt de top drie. In België verloopt 47 procent van de handelsstromen van en naar niet-EU landen via het water. 

Vrachtschepen kom je niet vaak tegen in de file, maar ze zijn wel degelijk verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van het goederentransport. Vooral als het gaat over goederen die van en naar niet-Europese landen worden vervoerd. 53 procent van producten die de EU binnenkomen, passeren via een zeehaven. Voor de export naar derde landen is dat 47 procent. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het bureau voor statistiek van de Europese Unie.

In Portugal (81%), Cyprus (80%), Griekenland (77%), Spanje (74%), Malta (67%), Italië (61%) en Finland (60%) ligt het aandeel over de zee verhandelde goederen van of naar derde landen het hoogst. Ook in Nederland, Roemenië, Bulgarije, Denemarken en Duitsland is dat meer dan 50 procent. Tsjechië (12%) en Luxemburg (19%) laten de laagste percentages noteren. Voor België bedraagt het aandeel 47,3 procent: 49,4 procent aan de importzijde en 44,7 procent aan de exportzijde.

In totaal werd in de Europese havens in 2014 bijna 4 miljard ton goederen verhandeld. De drie grootste zeehavens – Rotterdam, Antwerpen en Hamburg – waren in 2014 samen goed voor bijna een vijfde (19,2%) van alle in Europese zeehavens verhandelde goederen. Met bijna 422 miljoen ton, 11 procent van het Europese totaal, staat de haven van Rotterdam op een ongenaakbare eerste plaats. Antwerpen volgt met 180 miljoen ton op een tweede plaats, Hamburg (126 miljoen ton) op de derde plaats. 

14:04 Gepost door aalmoezenier ter zee in Actualiteit, Bisdom Brugge, Haven Zeebrugge, informatief, Lezing - toespraak, Reglementering | Permalink | Commentaren (0) |  Print |  Facebook | | | | |

De commentaren zijn gesloten.