maandag, 26 december 2016

Een dankbare kijk van 2016 aan de betrokkenen van onze visserijsector

Dankbaarheid is waarderen wat leeft in het hart!

 

imagesMR0ATEGQ.jpg

De donkere dagen en het getintel van de kerstverlichting zeggen ons dat Nieuwjaar voor de deur staat. Dan googelen we eens door de digitale agenda van 2016 waarbij goede en kwade dagen, vreugde en verdriet weer voor de geest komen. Gelukkig kunnen we schrijven dat we dit jaar, tot op vandaag (26/12), niet werden geconfronteerd met rampen en dodelijke accidenten. God zij dank. Maar laten we even op Bijbelse wijze zoeken naar de diepere betekenis van gebeurtenissen in een visserijsector en het vissersleven. Wanneer we door de dingen van het leven heen kijken, dan valt het op dat er heel wat waardevolle diepmenselijke dingen gebeuren die een woord van dank verdienen. Niet het geluk maakt ons dankbaar, maar de dankbaarheid maakt ons gelukkig.

We zijn de reders dankbaar dat ze zich zijn blijven inzetten voor hun zaak, hun varend bedrijf. Uiteindelijk zorgen ze voor de werkgelegenheid en een inkomen bij de vissersgezinnen en deze van de visserij gerelateerde bedrijven. We zijn dankbaar voor alle inspanningen waarbij bemanningen langer thuis kunnen zijn bij vrouw en kind. We zijn ook dankbaar voor het feit dat er dit jaar weer meer vis werd aangevoerd en dat de marktprijzen tot tevredenheid stemden. We danken de reders die ook dit jaar scheepsjongens een arbeiderscontract bezorgden en ze toelieten om zeebenen te kweken.

Dan mogen we onze dankbaarheid niet vergeten tegenover het Maritiem Instituut waarin leerkrachten hun competenties aan dat ‘vers bloed’ in de sector aanleren.

We zijn de vismijnen, vishandelaren en alle geledingen van deze markt dankbaar voor de stabiliteit in de visprijzen en behoud van het vertrouwen.

imagesIFD7GO8X.jpg

We zijn de schippers, wiens taak grote verantwoordelijkheid eist, dankbaar dat ze, ondanks de druk en de stress die op hen weegt om tal van menselijke en economische omstandigheden, verder de verantwoordelijkheid opnemen voor het bedrijf en de bemanning op zee.

We zijn alle vissers dankbaar die dit edele maar zwaar beroep en de daaraan verbonden consequenties niet vaarwel zeggen.

hqdefault.jpg

We zijn de vissersvrouwen dankbaar voor de soms moeilijke opvoeding van de kinderen, voor het onthaal van hun visser(s) en de warmte in het gezin. Iedereen zal beamen dat de thuissituatie van de vissers een thermometer is voor de motivatie en inzet op zee.

imagesV6JPJJ0J.jpg

We zijn dankbaar dat de verantwoordelijken van onze diverse overheden en hun administraties voor zuurstof zorgen in onze kleine sector. Zij begeleiden het moeilijke en soms ondankbaar proces van de structurele mutatie naar een leefbare Europese visserij. Daarin worden ze niet altijd gewaardeerd. Er wordt de laatste tijd veel beweerd dat de afstand tussen de beleidsmakers en de vissers te groot is. Misschien wordt er te weinig beseft dat deze ambtenaren ook strijden tegen de steeds strenger wordende eisen van de EU en zich wel degelijk bewust zijn dat een visserijsector de nodige tijd nodig heeft om zich aan de opgelegde maatregelen aan te passen.

Ook mijn persoonlijke dankbaarheid gaat uit naar de velen langs de ganse kust van wie ik het vertrouwen kreeg en met wie ik kon genieten van een ‘hartelijke’ samenwerking.

Ten slotte zijn we dankbaar voor al diegenen die elkaar de hoop niet ontnemen, zich met de nodige wilskracht blijven inzetten en doorheen alles toch toekomst blijven zien.

images9JNOVCBB.jpg

Rond de jaarwisseling zullen we elkaar de versleten wensen uitspreken waarin we elkaar het geluk toewensen. Voor dat ‘geluk’ zijn er drie essentiële zaken nodig: iets te doen hebben, iets om van te houden en iets om voor te hopen!’ Deze drie elementen hebben we zelf in handen! Laat ons dan ook in 2017, met Gods zegen, de komende uitdagingen met pit en succes aanpakken, vol wijsheid en kracht en met héél véél moed om vol te houden.

Dirk Demaeght,

Aalmoezenier Zeevisserij en de Kusthavens

16:12 Gepost door aalmoezenier ter zee | Permalink | Commentaren (0) |  Print |  Facebook | | | | |

De commentaren zijn gesloten.