dinsdag, 14 februari 2017

VISSERSMIS KNOKKE-HEIST ZONDAG 26 FEB. 9u30 KERK ST. ANTONIUS

Op 26 februari, om 9u30, vooraleer het Heistse karnavalgeweld losbarst, vieren we onze feestelijke vissersmis om als biddende gemeenschap het verhaal te aanhoren van een God die niet alleen schepper, maar ook ‘Onze Vader’ is.

vissershuldemonument-500x333.jpg

“Heer, leer ons bidden” vroegen Jezus’ leerlingen, waaronder vissers, toen zij zagen dat bidden van Hem een ander mens had gemaakt:  een Mens met uitstraling, een Mensenzoon vervuld van vrede en vastberadenheid in zijn roeping. ‘Heer, leer ons bidden’, vroegen de leerlingen van Jezus. En Hij leerde hun het ‘Onzevader’. Hij wil ook ons leren bidden  met woorden van toen  die nog altijd actueel en rijk van inhoud zijn. Maar alleen maar tot God bidden volstaat niet! Altijd is er ook bereidheid nodig om zijn wil in daden om te zetten en te getuigen van zijn nabijheid.

DSC05706 (Large).jpg

In de ‘Ode an die Freude’, het hoogtepunt van Beethovens negende symfonie, zingt het koor: ‘Brüder, übern Sternenzelt mus sein lieber Vater wohnen’ (Broeders, boven het sterrengewelf moet een lieve Vader wonen. Dit vers, geschreven door de vermaarde Duitse dichter Schiller, verwoordt een vermoeden, een aanvoelen dat met de menselijke genen is meegegeven: dat onze God de mensen vriendelijk gezind is. Hij moet dus een lieve Vader zijn.

Op een vroege morgen vertelde een visser: “Als het water ’s nachts rustig is, durf ik wel eens mijn motor stil te leggen en me neer te leggen op het achterdek. Ik wordt dan diep getroffen door het aanschouwen van de sterrenhemel, die onmetelijke grootheid. Ik voel me dan een kind van de Schepper.” Inderdaad! Als we God aanvoelen als een lieve Vader, dan zijn we als mensen kinderen van God.

‘Als vader niet thuis is, wordt hij in zijn gezin gemist’, beweert men al eens. Dat is ook toepasselijk in ons geloofsleven als we God links laten liggen. Het is letterlijk toepasselijk in  vissersgezinnen waarvan vader op zee is en zeker in die gezinnen waarvan vaders, broers en verwanten op zee hun leven lieten.

Onze vissersmis is een feestelijke viering, maar ze houdt ook iets melancholisch in zich omdat onze gedachten en gebeden uitgaan voor hen die in en rond de zeevisserij en al onze maritieme sectoren werkzaam waren en voor altijd bij de ‘Vader’ thuisgekomen zijn.

Alle betrokkenen in de maritieme wereld zijn van harte welkom. D.D.

 

9u30 Plechtige eucharistieviering  

Voorganger: Dirk Demaeght

Opluistering: Koninklijke harmonie Sint Cecilia Knokke-Heist

10u30 Bloemenhulde aan vissersmonument

11u15 receptie genodigden gemeentehuis Heist 

De commentaren zijn gesloten.