vrijdag, 24 maart 2017

De gevolgen van de BREXIT voor onze vissers?

brexit gearseerd gebie.png

Mogen de Europese vissers  na de Brexit nog in het gearceerd gebied?

'Take back our waters' and 'take back our fish'. Het waren maar enkele uitspraken die vertegenwoordigers van de Britse visserijsector de afgelopen tijd lieten optekenen. "Wij gaan de komende jaren een massa vis uit onze eigen wateren halen", klinkt het over de plas.

brexitbeeld.jpg

Doet Brexit Vlaamse vissers uit de boot vallen? | HLN Brugge

Onze Vlaamse vissers hebben er alle redenen toe om ongerust te zijn voor de gevolgen van de Brexit voor de sector. Van de 65 resterende Vlaamse vissersschepen (waarvan 30 in handen van Nederlanders) zoekt drie vierde regelmatig de Britse wateren op. Ze vangen er bijna de helft van alle vis die onze schepen aan land brengen. Als de Britten hun wateren gaan voorbehouden voor Britse vissers, dan zou dat verregaande gevolgen kunnen hebben voor de Vlaamse visserij. 

 

Heel wat Vlaamse sectoren houden hun hart vast voor de economische gevolgen van de Brexit en sommige voelen ze nu al. Bij de Vlaamse vissers heerst behoorlijk wat ongerustheid over de toekomst van hun beroep: zullen ze nog in Britse wateren mogen vissen of niet? Momenteel zoeken drie vissers op vier regelmatig Britse wateren op, goed voor de helft van de aangelande vis. Als de Britten effectief beslissen om buitenlandse schepen de toegang te verbieden tot hun wateren, dan kan dat voor verschillende vissers het einde van hun vissersloopbaan betekenen, met jobverlies en een hogere visprijs tot gevolg.

“Onze Britse collega’s staan vooral achter het terugkrijgen van hun eigen wateren en het herzien van de quota zodat zij een groter deel van de koek krijgen”, aldus Emiel Brouckaert, directeur van de Rederscentrale. “Voor ons is het belangrijk dat we zo veel mogelijk mikken op een status quo. We hopen natuurlijk vooral dat de visserijsector niet als pasmunt wordt gebruikt als de onderhandelingen wat stroef lopen. Mede daarom hebben we ons ook verenigd met 8 andere landen die regelmatig in Britse wateren vissen.” 

 

De commentaren zijn gesloten.