maandag, 27 maart 2017

Europa treft vissers in het hart

Uit een gesprek met een visser:" De Europese Unie heeft geen idee hoe de visserij in Nederland en België wordt getroffen door hun regeldrift." 

Vissers hebben te maken met de aanlandplicht. Dat houdt in dat ongewenste bijvangst niet terug in zee mag worden gegooid. In de visafslag in Stellendam kan men met eigen ogen zien wat dat inhoudt. Bakken vol met slibtongen die niet de marktwaardige lengte van 25 centimeter hebben, worden vernietigd.

2017-03-21-09-07-38.Aanlandplicht.jpg

Er wordt een vloeistof over de vis gegoten die dat ongeschikt maakt voor de menselijke consumptie en daarna gaat het de vuilverbranding in. “Er kan niets meer mee worden gedaan. Iedereen is in deze zaak verliezer. Het is gewoon verschrikkelijk!

De regel moet ervoor zorgen dat vissers ‘selectiever vissen’. Daarnaast wil de Europese Unie data hebben van wat er aan boord komt, en hoeveel kilo er uiteindelijk wordt weggegooid. “Big brother wilt alles controleren. Daar wordt het vissen niet beter van: de vissen die aanlanden zijn dan namelijk al dood en kunnen niet voor nakomelingen zorgen. Dat terwijl één vis kan zorgen voor 10.000 nakomelingen.

De commentaren zijn gesloten.