maandag, 08 mei 2017

" De Vlaamse vissers doen aan overbevissing en brengen de Noordzee uit balans" ! ? !

Bron Reuters/De Morgen/Jeroen Van Horenbeek - 6-5-17

 

media_xll_7622322.jpgEen respectabele Britse denktank met de naam ‘New Economics Foundation’ heeft een rapport uitgebracht waarin beweerd wordt dat onder meer Vlaamse vissers dreigen  voor onherstelbare schade te zorgen in de Noordzee.  Volgens de onderzoekers van de NEF kunnen de Europese zeeën voor enorme welvaart zorgen, maar dan moet de overbevissing stoppen: voedsel voor bijna 90 miljoen Europeanen, anderhalf miljard euro aan extra inkomsten per jaar, meer dan 20.000 nieuwe banen gelinkt aan de visserij, over heel het continent verspreid.

"Elk jaar krijgen de Europese ministers van Visserij de kans om dit te doen, door de visquota af te stemmen op wat de wetenschap aanraadt. Maar meestal worden deze adviezen genegeerd."

overbevissing Noordzee.jpg

Het rapport van de New Economics Foundation leert dat van alle Europese landen België (in realiteit Vlaanderen), Nederland en Ierland het verst afwijken van het wetenschappelijk advies.

 

De Vlaamse regering heeft voor dit jaar een visquotum ingesteld dat 10 procent hoger ligt dan de officiële aanbeveling door de International Council for the Exploration of the Sea (ICES). Concreet betekent dit dat Vlaamse vissers dit jaar ruim 3.000 ton vis te veel vangen, waardoor het voortbestaan van heel wat vissoorten uit de Noordzee steeds verder in gevaar komt.

België is zoals gezegd niet de enige slechte leerling van de klas. Aangezien de Vlaamse vissers maar een kleine speler zijn op de Noordzee, blijft de schade die zij aanrichten nog relatief beperkt. De Britse, Nederlandse en Deense vissers zijn 'kampioen in overbevissen' wanneer je kijkt naar de totale tonnage aan te veel gevangen vis. Het Verenigd Koninkrijk vangt 47.000 ton meer dan eigenlijk zou mogen.

 

"Elk jaar kloppen ministers zich op de borst over de visquota. Ze verklaren dat die goed zijn voor de vissers en voor het milieu. Maar dit klopt niet", schrijft de NE. "Van de ministers krijgen we te horen dat ze de visquota 'baseren' op wat wetenschappers hen aanraden, maar geen enkele minister zegt hun adviezen ook daadwerkelijk te volgen."

De Belgen

Vlaams minister van Visserij Joke Schauvliege (CD&V) benadrukt dat de Vlaamse vissers slechts een marginale rol spelen in de Noordzee. "Je mag je niet laten misleiden door percentages", laat haar woordvoerder weten. "Wij vissen het minst en overbevissen het minst. Onze visquota vallen binnen de richtlijnen van de Europese Raad. Die leven we scrupuleus na."

De Vlaamse visserijvloot telt nog 65 boten, waarvan 30 in Nederlandse handen, goed voor een paar honderden vissers.

De commentaren zijn gesloten.