dinsdag, 30 mei 2017

Vissers bieden in Brussel petitie aan tegen aanlandingsplicht  

 

 

Actiegroep Eendracht Maakt Kracht (EMK) van de Vlaamse en Nederlandse vissers biedt  in Brussel een petitie aan tegen de Europese aanlandplicht.

Een wanhoopsdaad van de Noordzeevissers omdat ze vrezen dat ze door deze maatregel brodeloos worden gemaakt. "Hun kotters zijn immers niet gemaakt om baby-visjes apart op te slaan, nog afgezien van het feit dat de maatregel volgens biologen totaal niet bijdraagt aan het instandhouden of gezond maken van de visbestanden", stelt EMK.

De maatregel verplicht vissers alle ondermaatse (baby) vis en vis die niet marktwaardig is dood aan land te brengen. "Terwijl die nu nog levend terug in zee gaat, De vissers stellen dat de maatregel contraproductief is en dat de weg naar duurzaamheid al lang is ingeslagen. Door: selectievere vismethoden, een hogere overlevingskans voor ondermaatse vis en minder bodemberoering. 

De petitie wordt overhandigt aan Elise Roller van de Europese Commissie en aan Alain Cadec, voorzitter van de Visserijcommissie in het Europees Parlement. 

De aanlandplicht is onderdeel van het Gemeenschappelijke Visserijbeleid (GVB) van de EU en wordt geleidelijk ingevoerd tussen 2015 en 2019. Door het in fasen in te voeren, hoopt de EU dat vissers genoeg tijd hebben om hun vistuig en schepen aan te passen.

Sinds 2016 moeten Nederlandse vissers bijvoorbeeld al alle tong, schelvis en schol die ze vangen meenemen aan land. Volgend jaar komen daar onder andere kreeftjes, kabeljauw en wijting bij.

De commentaren zijn gesloten.