maandag, 18 september 2017

Grote drugsvondst op de Z.181. Stielbederf en een zware klap voor het imago van onze visserijsector

Uit het weekblad ‘Visserijnieuws:

Er kan niet meer ontkent worden dat Urk strijdt met een drugsprobleem!

z181.pngOp 10 juni heeft de Nederlandse Justitie 300 kilo cocaïne aangetroffen aan boord van de Z.181(Nederlands vaartuig onder Belgische vlag). Vijf personen zijn gearresteerd en voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De FIOD had uit een lopend onderzoek informatie ontvangen dat de Z 181 vrijdagavond vanuit Harlingen was uitgevaren en op de Noordzee vermoedelijk verdovende middelen had opgepikt van een passerend containerschip. De Kustwacht traceerde de Z 181 en de kotter werd onder begeleiding van politie en Douane de haven van Harlingen binnengebracht.

De cocaïne was verpakt in pakketten verdeeld over 13 tassen. Ook vond de FIOD twee rugtassen met zendapparatuur, portofoons en een verrekijker aan boord. De tassen waarin de cocaïne was verpakt waren nog nat, en om sommige zaten touwen en haken. Alles wees er volgens de FIOD op dat ze niet lang daarvoor uit het water waren opgehaald.

Vijf personen werden gearresteerd en zijn in Amsterdam voorgeleid aan de rechter-commissaris, die heeft beslist dat de verdachten nog twee weken langer vastgehouden mogen worden.

De vier opvarenden, twee mannen uit Urk, een man uit Montenegro en een man uit Polen, zijn na de grote drugsvondst aangehouden. Vastgesteld is dat zij niet hebben gevist en binnen 24 uur na vertrek uit Harlingen alweer terug waren. Ook een derde man uit Urk, die zich na aankomst meldde als eigenaar, is aangehouden.

Onder leiding van het Landelijk Parket onderzoekt de FIOD de zaak verder. Het OM vindt het opmerkelijk dat de man uit Montenegro niet tot de gebruikelijke bemanning van het schip behoorde. De aangetroffen cocaïne vertegenwoordigt een straatwaarde van naar schatting 10 miljoen euro.

Het verder onderzoek is nog in volle gang. Inhoudelijk wordt deze drugzaak pas volgend jaar behandeld.

 

17:52 Gepost door aalmoezenier ter zee in Actualiteit, Apostolaat ter Zee, Bisdom Brugge, informatief, Pedagogisch, sociale problemen, zeevisserijsector | Permalink | Commentaren (0) |  Print |  Facebook | | | | |

De commentaren zijn gesloten.