zondag, 03 december 2017

De Oostendse haven mogen we in mogelijkheden niet onderschatten!!!

In de haven worden twee gigantische funderingen gebouwd voor de hoogspanningsstations van een Deens offshore windpark. “Deze primeur toont dat de Oostendse haven alle faciliteiten in huis heeft om internationaal mee te spelen”, zegt havenwoordvoerster Laure Martroye.

plat.jpg

Sinds mei bepalen drie grote kranen de skyline van Oostende. Ze staan op de REBO-terminal in de haven en worden ingezet voor de constructie van twee funderingen voor transformatorstations. De stations maken deel uit van het offshore windpark Kriegers Flak in de Baltische zee, ten oosten van Denemarken. Het windpark, dat uit twee delen bestaat, is in totaal 600 megawatt sterk en moet tegen 2022 zo’n 600.000 huishoudens van CO2-vrije elektriciteit voorzien. Nu slaan Jan De Nul en groep Smulders de handen in elkaar voor de bouw van twee gigantische funderingen voor die hoogspanningsstations. Terwijl Jan De Nul de betonnen funderingen bouwt op een ponton, zorgt Smulders voor de stalen buizen en platformen die er pal bovenop komen. Die staalconstructies werden afgelopen weekend vanuit Antwerpen naar Oostende verscheept. Nu worden ze op de betonnen funderingen geïnstalleerd.

Huzarenwerk

Een huzarenwerk, legt projectmanager Christopher Derycke van Jan De Nul uit. “De funderingen en stalen constructie hebben samen een gewicht van respectievelijk 10.000 ton, vergelijkbaar met het gewicht van de Eiffeltoren in Parijs, en 8.000 ton. Met een grote kraan worden de staalconstructies op de funderingen gezet. Dat moet zeer nauwkeurig gebeuren, omdat er meer dan 120 gaten zijn die met speciale bouten alles bijeen houden. 150 man is hiermee in de weer.” Dit jaar nog wordt het ponton met de totale constructie over zee naar Denemarken gesleept en ginds geïnstalleerd.

Het is de allereerste keer dat in Oostende een installatieactiviteit wordt uitgevoerd voor een niet-Belgisch windpark. “Deze primeur bewijst dat de Oostense haven alle nodige faciliteiten en voorzieningen in huis heeft om internationaal mee te spelen”, zegt havenwoordvoerster Laure Martroye. “De Belgische offshore windmarkt zit in volle expansie en wij spelen hierin een belangrijke rol als dienstencentrum of service haven. Zowel voor de havenactiviteiten, toeleveranciers als voor lokale tewerkstelling is de markt van windturbines op zee een juiste strategische keuze.” Dat beaamt ook Jan De Nul. “Oostende heeft alle voorzieningen die wij nodig hebben. De kade moet sterk genoeg zijn, en dat was bijvoorbeeld in Zeebrugge niet het geval. De haven van Antwerpen is dan weer te druk en niet diep genoeg voor deze activiteit”, legt Christopger Derycke uit. “Met ons bedrijf hebben we vanuit Oostende ook gewerkt aan het Nobelwindproject. De mensen, kennis en ervaring waren dus aanwezig.” In 2016 telde de haven 1.103 jobs, waarvan 366 in de offshore wind gerelateerde bedrijven.

Uit het Nieuwsblad

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.